Partir, C’est mourir un peu.. - Reisverslag uit Lomé, Togo van Marianne Schep - WaarBenJij.nu Partir, C’est mourir un peu.. - Reisverslag uit Lomé, Togo van Marianne Schep - WaarBenJij.nu

Partir, C’est mourir un peu..

Door: Marianne

Blijf op de hoogte en volg Marianne

18 Juni 2010 | Togo, Lomé

En toen.. Toen waren er al weer bijna vijf maanden voorbij. Nog een laatste bericht vanuit Togo.

Vorige week maandag begon ik na een geslaagd weekend weer in de kliniek. We hadden weer twee nieuwe tandartsen. Shelly, een Engelse die in Noorwegen woont en Sandra uit Londen. Ik heb die dag met Shelly gewerkt en zag Alimata, het 16 jarige meisje, weer. Ondertussen hadden we haar weer een paar keer gezien en nu haalden we al de metalen draadje uit haar mond en was ze klaar met de behandeling. Eindelijk was ze na zes weken af van vloeibare voeding en kon ze weer haar mond openen. De kaak was al redelijk hersteld en de ontsteking was weg. Eindelijk kon ze weer een beetje lachen! Dit was de laatste keer dat ik Alimata zag. Ik hoop dat ze alles een beetje zal kunnen verwerken en dat haar lichaam vanaf nu mag herstellen.

’s Middags ben ik met Semiou, de vertaler met wie ik bij Marijke werk, naar de markt geweest en na een gezellige middag bracht hij me met een taxi terug naar het schip en gaf ik hem wat geld om vervolgens zelf weer thuis te komen.

Dinsdag was Marijke gelukkig weer terug in de kliniek. Zij was voor tien dagen in Nederland en ik was blij dat ik de laatste twee weken met haar zou kunnen werken. We zagen een jong kereltje van zo’n drie jaar oud waar ik al eens eerder in het Hospitality Center mee had gespeeld, hij was nu in de kliniek om een tandje te laten trekken en zou nog geopereerd worden op het schip. Het jongetje lijdt aan Noma. Een ziekte die ontzettend veel voorkomt in Afrika. Noma is een infectie die meestal begint met het aantasten van he ttanvlees en wat daarna de rest van het weefsel wegvreet. Wij behandelen op het schip heel wat patienten die aan Noma lijden met de meest heftige aantastingen in het gezicht.

’s Avonds hadden we om zeven uur een meeting met een de Nederlanders en de Belgen. Arjen van der Wolf, directeur van Mercy Ships Holland, was voor tien dagen met een aantal sponsors van MS op het schip. Zij hadden samen met een Belgische groep een Vision Trip. Nu waren we allemaal uitgenodigd om in Midships gezellig bij elkaar te komen. ’t Was een erg geslaagde avond met zo’n 25 man. Op een gegeven moment ben ik afgehaakt en naar bed gegaan met flinke hoofdpijn.Op het schip gaan vele virussen rond en ik ben al gauw het slachttoffer! Dus lag ik woensdag met flinke koorts, hoofdpijn en spierpijn op bed. Alweer... Ook donderdag sliep ik de hele dag. ‘s Avond voelde ik me gelukkig al iets beter en liep ik langs Marianne’s’ kamer. Zij bleek op bed te liggen: Koorts-hoofdpijn-spierpijn.

Vrijdag hadden we een Shipsholiday en we hadden dus een lang weekend vrij. ’t Was ons laatste weekend en dit was de kans om nog even laatste dingen te doen!
’s Ochtends zijn Jus en ik met Zemijan’s naar twee verschillende markten gegaan en hebben we wat boodschapjes gedaan. Terug op het schip hebben ik Marianne verzorgd want die had in de tijd dat ik op bed lag ook voor me heen en weer gerend. Rond een uurtje of drie hadden we met Joy afgesproken. Joy, mijn cabinmate, is fotograaf in de States en ik had van Justin voor mijn verjaardag een fotoshoot gekregen en dus hebben we die middag een Landrover meegepikt en zijn naar CocoBeach gegaan waar ze een paar hele mooie plaatjes geschoten heeft. ’t Was een hele geslaagde middag!

Zaterdagochtend stonden we met een leuke groep van zo’n tien man bij de receptie verzameld om de organisatie ‘Compassion’ te bezoeken. Marianne had dit georganiseerd omdat ze dit heel graag wilde zien, maar op dat moment kon ze écht nog niet mee. We reden naar het project in Lomé maar wisten totaal niet wat we moesten verwachten. In een heel oud kantoor gebouw werden we door de directeur binnen gehaald en in zijn kantoor legde hij ons uit wat de organisatie precies doet. Compassion helpt kinderen door middel van een sponsorprogramma. Door een kind financieel te ondersteunen kun je hem/haar een kans geven op een leven zonder armoede. Sponsers kunnen met het kind verbonden blijven door met hen te schrijven of hen te komen bezoeken bij het project. Er werd ons verteld dat dit project in Lomé zorg droeg voor 246 kinderen. De kinderen gaan door de weeks naar school en komen zaterdag’s naar het project. De ouders van de kinderen worden eens in de zoveel tijd bezocht en dan wordt er gevraagd wat er op dat nodig is voor het kind, er worden booschappen voor gedaan en het kind heeft onderwijs.
Toen onze vragen beantwoord waren werden we meegenomen naar een hele grote opengesloopte ruimte waar het gegalm van 246 kinderstemmen enorm was. In het midden van de ruimte stond een rij kerkbanken en er werd ons verteld dat hier elke zondag diensten werden gehouden door een gemeente waar dit project in Lomé door ontstaan is. Op zaterdag kwamen de kinderen naar het project om les te krijgen. Er waren van grote verplaatsbare schoolborden kleine klaslokalen gemaakt waar kinderen in verschillende leeftijdscatogorien les kregen. We werden bij elk ‘lokaaltje’ voorgesteld aan de kinderen en zij verwelkomden ons allemaal met een lied. Daarna werden we opgesplitst over verschillende lokaaltjes om een les mee te maken. Ik zat achterin een klas waar de kinderen verteld werd over de liefde in een gezin. Hoe je met elkaar om moet gaan en hoe God naar je kijkt. ’t Was in het Frans maar ik had geluk dat de coordinator van het project bij me kwam staan om een deel te vertalen. In andere lokalen werd de kinderen geleerd hoe ze een brief moesten schrijven, werd hen over de Bijbel verteld of hadden ze muziekles. ’t Was heel gaaf om zo’n les mee te mogen maken en ook de kinderen vonden het reuze interessant. We werden verwacht voor het eten en dus hebben we met de hele groep en de predikant van de gemeente rijst met Afrikaanse saus gegeten. De kinderen stonden ondertussen ook in de rij voor een bord eten. Ze vertelden ons dat dit voor vele kinderen het hoogtepunt van de week is. Een goede maaltijd bij het project. Ongelofelijk!

Vanuit het project zijn Jus en ik naar de markt gegaan waar Tina, een dayworker die bij Justin in de gally werkt, op ons stond te wachten. We hebben met haar een leuke middag gehad. Zondags op het schip hebben we maar weinig gedaan. Af en toe liep ik even bij Marianne langs om haar te voorzien van eten en drinken en verder heb ik m’n dag gevuld met nuttige klusjes. ’s Avonds hebben we Johan en Daniel meegenomen om naar CocoBeach restaurant en hebben we daar heerlijk gegeten.

‘s Maandags kwam Simon Crewe met ons mee. Simon heeft de eerste zes weken in februari bij ons gewerkt en kwam nu samen met z’n vrouw terug om Dag te vervangen die voor twee weken in Noorwegen zit. We hadden nu vier tandartsen die allemaal ontzettend snel werkten. Shelly en Sandra werken normaal gesproken bij een kaakchirurg en doen hele dagen door chirurgische extracties, Simon werkt ontzettend snel en Marijke heeft in Afrika ondertussen ook flink wat ervaring en routine gekregen.

Je merkt ondertussen goed dat de outreach tegen z’n einde loopt. Patiënten worden met de screening wanhopiger, ze rennen Gini achterna of er toch niet een uitzondering voor hen gemaakt kan worden. Eerst konden we patiënten terug laten komen als we meerdere extracties moesten doen bijvoorbeeld. Nu kan dat niet meer aangezien ’t einde inzicht is. We kunnen alleen de pijn verhelpen en patiënten zullen opnieuw naar een screening moeten komen willen ze kans hebben op nog een afspraak. Ook het geld voor de protheses raakt op en we kunnen nog maar zo’n 44 protheses uitdelen. ’t Is vervelend patiënten af en toe teleur te moeten stellen.

Ook op het schip merk je dat het einde nadert. De kinderen van de Academy op het schip hebben ondertussen schoolvakantie. Het houdt een beetje met de aankomst van nieuwe crewmembers. Over zes weken zal alles weer ingepakt moeten worden. Dan worden alle projecten gestopt en zullen er geen behandelingen meer uitgevoerd worden. Half augustus vaart het schip de haven van Lomé uit met alle longterm-crew. Dan laten ze Togo achter met een hele hoop geholpen patienten.. Het schip zal daarna een 16 dagen durende vaart naar Durban in Zuid-Afrika maken. Normaal gesproken gaat het schip naar Tenerife maar nu zal het in Zuid-Afrika voorzien moeten worden van twee nieuwe generatoren en zal daar vijf maanden blijven liggen. De crew gaat ergens, ze weten nog niet waar, aan wal leven en het schip wordt helemaal geleegd. Wat er aan medische zorg verleend zal worden is ook nog niet helemaal bekend. In februari hopen ze de vaart naar Sierra Leone te mogen maken voor de volgende outreach.

Gisteren had ik mijn laatste werkdag. ’s Ochtends heb ik Justin’s gitaar meegenomen en die aan het team overhandigd voor de devotion’s waar ze heel blij mee waren. Joyce had een lekkere taart gebakken voor mijn vertrek en ’t was een ontzettende gaaf dag! Ik heb mijn laatste drie extracties gedaan, die ik waarschijnlijk nooit meer zal gaan doen. En na de laatste patiënt heb ik, voor het laatst, opgeruimd en we hebben buiten nog even wat foto’s gemaakt van de vier assistentes. Ik heb alle dayworkers bedankt en gedag gezegd. Dat vond ik lastiger dan ik ooit gedacht had. Het idee dat je ze nooit meer gaat zien en niet zult hoe zij straks, wanneer het schip weg is, verder zullen leven is best lastig. Ik heb nog even een laatste blik in onze behandelkamer gegooid en daarna ben ik met Sandra, de Duitse assistente, naar de markt gelopen. We hebben écht een hele gezellige middag gehad en we hebben ons een weggebaand door de overvolle markt. De laatste keer markt. Een laatste Zemi terug naar het schip en gisteravond een laatste communitymeeting, waar de bekende gastspreker Glenn Murrey sprak. Vandaag staat in het teken van bankzaken regelen, laatste Afrikaanse blog schrijven, laatste spullen pakken (een groot deel had ik al gepakt) en bij verschillende departments een handtekening halen. Ik kom niet zomaar het schip af..

’t Voelt toch een beetje gek. M’n thuis achterlaten.. Alles voor ‘het laast’ doen. En dan morgen echt weer naar Nederland. Wat me ergens wel beangstigt. Morgen is Justin jarig, gaan we met Marianne, die eindelijk weer een beetje beter is, nog even rustig een middagje zwemmen bij het Sarakawa, moet er voetbal gekeken worden en om zeven uur worden we naar het vliegveld in Lomé gebracht. We vliegen via Parijs en zullen zondagochtend om half negen op Schiphol aankomen. Spannend!

Ik zal in Nederland nog een blog schrijven maar dan houdt het op met de verhalen. Allemaal ontzettend bedankt voor het volgen van de telkens weer veel te lange verhalen! Jullie hebben geen idee hoe leuk het is om elke keer die reacties binnen te zien stromen! Doe het nog één laatste keer!!

Tot over een paar nachtjes!

Heel veel liefs en een allerlaatste groet vanuit de haven van Lomé!

• 18 Juni 2010 - 11:48

Jacobine :

Lieve zus,
    Heel veel succes en sterkte met alle laatste dingen die je nog moet regelen en het afscheid nemen van wat de afgelopen maanden je 'thuis' was. Een veilige reis samen en zie je zondag ochtend op Schiphol!
    Liefs Jacobine

• 18 Juni 2010 - 11:53

Mandy:

Hey lieve meid!

Succes met de laatste dingetjes!
    Ik hoop dat jullie een veilige reis terug hebben! En ik hoop jou (en Justin) heel snel te zien!

Dikke kus!

• 18 Juni 2010 - 11:57

Cobi Mets:

het is echt omgevlogen. Geniet nog heeeel even en wij vonden de verhalen nooit te lang. ze waren niet lang genoeg om te kunnen bevatten hoe het daar was. Jij ook bedankt daarvoor het was iedere keer weer gelijk zitten en lezen. We zien je vast binnenkort wel weer in Sland. Nog een goede reis en veel sterkte bij de laatste dingetjes.

Groetjes Cobi Mets

Liefs, papa

• 18 Juni 2010 - 12:06

Mary-Ann:

He lieverd,

Bedankt voor alle goede zorgen!! Je bent een kanjer!

• 18 Juni 2010 - 12:07

Fam. Bijlsma:

Hoi Marianne,

Indrukwekkend, wat je allemaal gedaan én geschreven hebt!
    Veel sterkte met afscheid nemen en een goede en velige reis terug gewenst!

Hartelijke groet, ook aan Justin

• 18 Juni 2010 - 12:12

Rieneke:

Ik heb met heel veel plezier je verhalen gelezen, echt te gek!! sterkte met afscheid nemen en tot snel in Nederland!

xx

• 18 Juni 2010 - 12:20

Carin Schenk:

Lieve Marianne,

You know what... tears! We zullen je verhalen echt missen. Al weer bijna thuis!? Nee, je schreef: je thuis achterlaten... Dubbel hè!! Wat een prachtige ervaring heb je opgedaan, wat neem je veel mee in je 'rugtasje'. Een leuke, een moeilijke, een spannende tijd laat je achter je. Maar zeg nooit nooit... wie weet wat de toekomst jou (jullie) gaat brengen!! Sterkte met de laatste loodjes, met het afscheid nemen. Een heel goede thuisreis en alvast gefeliciteerd met Justin.
    Bedankt voor je verhalen.

Liefs, Carin.

• 18 Juni 2010 - 12:22

Carin:

Ha die Marianne,

Het valt niet mee om afscheid te nemen,koester je herinneringen. Weet ook dat er in Sland en in RB mensen op je wachten die je graag weer willen zien. En je voor het eerst willen ontmoeten!! Goede reis samen met Justin en tot zondag

• 18 Juni 2010 - 12:47

Tineke Monster:

Hoi Marianne,

Sterkte met alle laatste dingetjes: afscheid nemen blijft altijd moeilijk, maar het is vast ook weer fijn om je familie en vrienden te begroeten. Wij zullen je verhalen missen en zijn blij dat je je ervaringen zo uitgebreid wilde verwoorden! Een goede reis en tot ziens in Zuidland.
    Liefs, Lisanne, Marloes, Jasper en Tineke

• 18 Juni 2010 - 13:09

Lianne:

Hee Marianne,

Ik heb je verhalen elke keer gevolgd, alleen niet altijd gereageerd. Maar een hele fijne reis en tot in Zuidland!

Liefs,
    Lianne

• 18 Juni 2010 - 13:22

Laura :

Lieve zus,

Geniet nog even van deze twee laatste dagen. Heel veel sterkte met afscheid nemen, het zal niet makkelijk zijn.
    Ik zie er na uit dat je weer thuis komt!
    Tot zondagochtend.

Dikke kus Laura

• 18 Juni 2010 - 13:25

Hans Visscher:

Hey Marianne, hele goede reis en tot snel!

Hans

• 18 Juni 2010 - 13:26

Eveline:

Hoi Marianne!!!
    we zullen je mooie verhalen missen maar fijn dat je straks weer bij je fam. en vrienden zult zijn!!!
    Tot gauw en goede reis!

Eveline

• 18 Juni 2010 - 15:09

Atie:

Lieve Marianne,

Ik wens je alles wat alle vorige lezers ook al geschreven hebben.

Dank je wel voor het uitgebreide schrijven en tot ziens.

kus van Atie

• 18 Juni 2010 - 15:18

Gerrie:

Hoi Marianne

Wat een geweldige tijd heb je gehad! En wat heerlijk dat je ons er zo van hebt laten meegenieten!
    Het was elke keer mooi om de verhalen te lezen!
    Je hebt veel meegemaakt. Veel herrinneringen opgebouwd, veel gezien, gehoord, gedaan.
    Het afscheid zal zwaar zijn!
    Neem er de tijd voor!

Dit avontuur neemt niemand je meer af en het heeft je weer meer gevormd!

We wensen je een hele goede en voorspoedige reis!

• 18 Juni 2010 - 15:24

Marjolein:

Vreemd, die laatste werkdagen, maar vast ook fijn om weer naar Nederland te gaan.
    Ik heb met veel plezier je verhalen gelezen, en ben benieuwd naar alles wat je te vertellen hebt als je terug bent.
    Veel succes met de laatste dingetjes, goede terugreis en tot snel!

xx Marjolein.

• 18 Juni 2010 - 16:40

Andre & Lenny:

Hoi Marianne,

Wat is de tijd snel gegaan!
    Het was leuk om je te volgen en op die manier een beetje met je mee te gaan.

Goeie reis naar huis,'ze' kijken naar je uit.

Groetjes Andre & Lenny

• 18 Juni 2010 - 16:49

Jeanet Van Der Kaa:

hoi Marianne

heel veel sterkte met het afscheid nemen en alles daar los moeten laten en voor Justin alvast gefeliciteerd.
    het was heel leuk om je verhalen te lezen en zo een beetje te voelen hoe jij het in togo gehad heb.
    een hele goede terug reis toegewenst en wij hopen je gauw te ontmoeten. liefs van ons Henk en Jeanet

• 18 Juni 2010 - 17:56

Jacomien:

Dit is dan echt mijn aller...allerrrrrlaaatste reactie op je blog.Een mooi laatste verslag van je belevenissen daar in Togo, wij vonden het nooit een te lang verhaal maar juist heel leuk om alles van je mee te krijgen,
    Voor nu echt de laatste keer een heel goede reis gewenst allebei.
    O ja, Justin nog hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag, we kennen je wel niet maar door alle verhalen toch wel een beetje he?
    De allerlaatste groeten van Jacomien en Dick.

• 18 Juni 2010 - 19:50

Jeanine Wolters:

Hoi Marianne,

Wil je heel veel succes en sterkte wensen om afscheid te nemen van daar! Hoop dat je een goede en veilige voorspoedige reis hebt! Zie je vast gauw weer op sland ergens!

Liefs Jeanine

• 18 Juni 2010 - 20:18

Rika:

Lieve Marianne

Wat nou te lang!!Nooit heeft het lezen verveeld , we kregen zo een kijkje in jouw leven ,bedankt daarvoor.
    Wat gaat de tijd snel he en jij maar twijfelen of je het zou kunnen ,zo lang van huis , maar dat is goed gelukt he.
    We wensen je een heel goede terugreis en feliciteer Justin van ons.
    We zien je wel weer ergens in Sland

groetjes van Jaap en Rika ,Hans en Wilma

• 18 Juni 2010 - 20:36

Nel Oudwater:

Hoi Marianne
    Heb steeds met veel plezier je verhalen gelezen,en je zo een beetje leren kennen.Hoop je snel in Rijnsburg te ontmoeten.Voor morgen:gefeliciteerd met Justin,sterkte met het afscheid van veel lieve mensen,en van Afrika,en voor jullie een goede reis naar huis. Tot gauw,
    Nel Oudwater

• 18 Juni 2010 - 21:17

Miranda:

Lieve Marianne,
    Hoop dat je een hele bijzondere tijd hebt gehad. Maar dat kan niet anders en aan je verhalen elke keer te lezen moet dat ook wel.
    We zien je snel. Een hele goede reis terug !!

• 19 Juni 2010 - 05:07

Heleen Van De Visser:

zal heel erg je verhalen missen,want door jou kan ik me een heel klein beetje verplaatsen op het schip,ben best ontroerd over het werk wat jullie allemaal doen.michiel schrijf toch weer minder en anders,ja gelukkig zijn mannen anders als vrouwen.heel veel sterkte met het afzcheid.liefs heleen

• 19 Juni 2010 - 07:42

Lianne W:

Hoi Marianne,

Wat is de tijd snel gegaan!!
    Wat heb je een hoop beleefd en gezien!

Een goede reis terug.

Groetjes Lianne

• 19 Juni 2010 - 08:22

Laura:

Wat is die tijd gevlogen he :P! Zou je stiekem toch nog langer willen blijven?? Tot zeer snel!!! XxX

• 19 Juni 2010 - 13:36

Xx

• 19 Juni 2010 - 18:56

Anja:

Hoi Marianne

Ik vind er niks aan dat er geen verhalen meer komen! Wat een raar idee!
    Ik was nu dichter bij je dan ik in Zuidland ooit ben geweest, zo voelt het.
    Twan en ik steunen via Compassion een jongetje, Sentayehu, in Ethiopië. Hij is inmiddels 8 jaar en we steunen hem nu zo'n twee jaar. Leuk om brieven en foto's van hem te krijgen hoor!

Door jouw verhaal weten we weer meer over wat er met 'ons' jongetje gebeurt in het project.

Ik wil via deze weg ook Justin feliciteren met zijn verjaardag. Wanneer komt hij weer naar huis?

Je bent inmiddels onderweg en zwerft ergens hoog in de lucht als ik dit schrijf (het is nu 20.58 uur bij ons).
    Ik wens je een hele feestlijke thuiskomst en tot ziens!!

Lieve groetjes,
    Anja

• 20 Juni 2010 - 08:02

Wilma Caspers:

Hey Marianne,

WELKOM THUIS!!!!!!!

We hopen dat je een goede reis gehad hebt en dat je kunt genieten van het goede van weer thuis zijn, zonder het goede van je reis te vergeten!

liefs van de Caspertjes

• 20 Juni 2010 - 10:50

Eline:

heey,

gezellig dat je weer naar zuidland komt, ik hoop dat ik je snel tegen komt suc6 nog

x

• 20 Juni 2010 - 17:00

Nico:

Hoi Marianne, nou, ik schrijf dan eindelijk toch ook nog maar een laatste reactie. Marianne, ik heb bijzonder genoten van je lange fantastische verslagen. Mijn excuus dat ik behalve aan het begin van je avonduur niet veel heb gereageerd, maar ik heb je zeker gevolgd! Loslaten wat je in de afgelopen maanden hebt opgebouwd is lastig, dat is logisch. Het was een erg intensieve tijd voor je. Je neemt een schat aan herinneringen en ervaringen met je mee! Welkom thuis en tot ziens, lieve groet, Nico

• 07 Juli 2010 - 10:02

Luc:

lieve marianne, dikke proficiat met wat je presteerde op de africa mercy en in het tandheelkundig centrum - ik heb er een verslagje van gemaakt op mijn blog - de video die ik maakte struur ik je wel op (even geduld)

• 07 Juli 2010 - 10:08

Luc:

om in de blog te geraken moet je alles onderlijnen, hier onderlijnt hij niet alles - ik weet niet waarom - hopelijk lukt het u