Na regen..
Door: Marianne
Blijf op de hoogte en volg Marianne
28 Maart 2010 | Togo, Lomé
Weer bericht vanuit Togo.
Bedankt voor alle leuke reactie op mijn blog over Justin! Zie er naar uit hem voor te mogen stellen.
Ik lig weer aan het zwembad bij het Mercure hotel ‘Sarakawa’.
Ik heb twee pittige weken achter me liggen en kan nu wel zeggen dat het beter me gaat. Ik heb alleen in die tijd geen puf gehad er over te vertellen. Dus dat doe ik nu, voel me nu namelijk een stuk beter!
Vorige week maandag (15 maart ’10) begon voor mij behoorlijk lastig. Onze eerste patient in de stoel, een jonge man, had een grote zwelling in zijn hals, deze zwelling was al verplaatst want hij zat eerst ten hoogte van z’n verstandskies. Dag besloot een incisie te doen en na veel grof geweld hebben we heel veel pus af laten vloeien. Het was een rot gezicht, maar de zwelling slonk zichtbaar.. In zijn hals maakten we ook een sneetje en uiteindelijk hebben we een drain doorheen getrokken die dus vanuit zijn mondholte naar de hals naar buiten liep. Ik was een beetje ontdaan. Hadden we de man nog een paar weken hier mee laten lopen dan had de ontsteking zijn weg verder naar beneden gezocht en ter hoogte van zijn borst gezeten. Wat heel gevaarlijk had worden. Het idee dat we de leven van de man gered hadden gaf zo’n vreemd gevoel.
Na een hele drukke en indrukwekkende ochtend begonnen Dag en ik na de pauze met een operatie bij een jong meisje. Het meisje was al vaker geweest, hadden we voor het maken van een OPT (overzichtsfoto van het hele gebit) naar het schip gestuurd en bleek sinds drie weken een flinke fractuur in haar kaak te hebben. Wij zouden we met twee plaatjes de boel weer tegen elkaar aan plaatsen. Het was verschrikkelijk. Na een hele hoop anesthesie te hebben gegeven was het voor het meisje nog ontzettend pijnlijk omdat de boel behoorlijk ontstoken was. We klapten het tandvlees op, en twee delen kaak bewogen afzonderlijk van elkaar. We zetten alles weer tegen elkaar aan met twee metalen plaatjes die in de kaak geschroefd werden. Het meisje bleef maar huilen en schreeuwen van de pijn. Toen ik vroeg of ze een ongeluk had gehad kreeg ik een antwoord waar ik misselijk van werd. De vader van het 16-jarige meisje had een steen naar het hoofd van dochter gegooid. Ik was zo ontzettend boos, ‘k liep me echt op te vreten, hij had zijn dochter eens pijn moeten zien lijden!
Het waren 90 hele lange minuten. Het meisje het een grote wond onder haar kin zitten. Dit moest eerst flink schoongemaakt worden en Dag probeerde zo netjes mogelijk de wond weer te hechten. Ook het tandvlees legden we weer netjes op z’n plek. ’t Was hartverscheurend het meisje zo te zien.. Toen we haar rechtop in de stoel zette bleef ze huilen en kneep zij haar vuisten samen omdat ze verging van de pijn..
Na de behandeling hebben we keihard doorgewerkt omdat er nog dertig patienten op ons zaten te wachten. Na een hele lange, slopende dag was ik op. Uitgeput. Ik heb even flink zitten huilen. ’t Zien van deze patiënten deed me zoveel meer dan ik ooit verwachtte.
De rest van de week was eigenlijk ook al bepaald. Ik ging elke dag met heel veel tegenzin naar de clinic en wat was ik blij als ik aan het einde van de dag het schip weer in de haven zag liggen.. En toen begon het weekend; hebben we afscheid genomen van Dag en Laura ( zoals ik in mijn vorige verslag vertelde) en de Zwolse tandartsassistente Maartje opgevangen. Zij zal voor de komende tweeënhalve maand bij mij in het team werken.
De zondag hebben we met een groepje op Cristal Plage doorgebracht. Een prachtig strand met achter ons een mooi uitzicht op het schip dat in de haven lag. We hebben heerlijk gezwommen in de zee en gingen daarna even het zout er af spoelen in het zwembad wat bij een strandtentje hoorde.
En toen kwam er weer een nieuwe werkweek aan... Waar ik gigantisch tegenop zag. Ik merk dat ik sinds een paar weken echt niet lekker in m’n vel zit. Op het moment dat je op een schip woont waar er constant mensen om je heen zijn kom je jezelf wel keihard tegen. Je wordt constant met jezelf geconfronteerd. En de vraag: Waarom ben ik hier!? Waarom kan ik het niet meer!? Voel ik me even doodongelukkig, ontzettend rusteloos en gesloopt!? Wat moeten mijn collega’s wel niet denken. Zij maken allemaal hetzelfde mee en kunnen het aan en ik niet.... Zij gaan maar door! Daarnaast kwam ik hier ook om voor mezelf te gaan bedenken of ik straks aan een opleiding ga beginnen of dat ik misschien aan het werk ga!? Waar ga ik heen, wat wil ik doen!? Totaal GEEN IDEE! Tot nu toe heb ik daar niet aan gedacht, en op het moment dat ik er aan dacht heb ik het voor me uitgeschoven omdat ik er alleen maar nog onrustiger van werd. Ik was dan wel niet écht ziek maar voelde me wel zo.. Ik heb woensdag, donderdag en vrijdag op het schip doorgebracht. Heb alleen maar heel veel gejankt, heel veel geslapen, gewenst dat ik thuis was en met de mensen die het dichtst om me heen staan veel goede gesprekken gehad.
Vrijdag is er wat veranderd. Ik had ondertussen al met zo ontzettend veel mensen gepraat en gebeden. Ondertussen hadden een aantal mensen me ook al geadviseerd: “Ga kijken of er nog andere baantjes voor je zijn. Drie maanden langer je zo onrustig voelen heeft geen zin. Je moet in de tijd dat je hier bent ook kunnen genieten van ’t gene wat je doet!” Ik had er zelf geen goed gevoel bij, maar ben toch met Brenda gaan praten, zij gaat over alle banen op het schip. Toen bleek dat ze niks voor me had, dat ze me op geen enkele andere plek nodig hadden, ( Wat normaal gesproken nooit voor komt ) was ik ergens opgelucht. Pff. Gelukkig... Dat moet dan zo zijn.. Ik kwam hier twee maanden geleden naar toe als tandartsassistente en het idee dat ik niet in het dental team kon blijven, dat ik mensen niet op zo’n directe manier meer zou kunnen helpen, vond ik ook niet prettig. Het zou als falen gevoeld hebben. Maar goed: Ik kon, bleek nu, dus niet anders dan me er over heen zetten en gaan voor het werk dat ik deed.
Ondertussen waren er twee jongens van de EO aangekomen die voor het programma ‘Door de wereld’ opnames wilden maken. Zij hebben twee dagen lang Maaike en Kirsten, twee Nederlandse verpleegkundigen, gevolgd. In het programma willen ze laten zien hoe God door de wereld werkt. (Ik probeer jullie te laten weten wanneer het uitgezonden wordt. ) Ik heb met beide jongens hele goede gesprekken gehad en ook met Leah, degene die de sterilisatie op de kliniek verzorgd, heeft me hele bijzondere dingen verteld. Opeens was alles wat ik de afgelopen drie dagen zo ontzettend grauw zag, een stuk helderder.
Ik weet dat God me hier wil hebben, en blijkbaar ook in het Dental Team, maar ik zal ’t werk dan ook wel samen moeten gaan doen, anders worden het drie hele zware maanden. Ik zal meer vertrouwen moeten hebben, niet zelf alles in de hand willen hebben. En dat valt me niet mee..
De maanden dat ik hier nog ben wil ik wél genieten, leren, Afrika zien, confrontaties aangaan, God beter leren kennen, maar ook mezelf. Ook al heb ik me de laatste weken even flink beroerd gevoeld, ik zie nu wel dat het nodig is geweest om me dingen in te laten zien. Ik kan dit niet alleen...
Willen jullie thuis aan me blijven denken..
Love, Marianne
M’n telefoonnummer van m’n cabin is: 1-954-5386110 Je zult even moeten wachten en dan ’t kamernr in moeten toetsen: 4418
Mijn postadres:
Mercy Ships Holland
Strevelsweg 700/317
tav.Marianne Schep
3083 AS Rotterdam
(Mee in container aub)
Wanneer het om een kaart gaat hoeft er geen (AUB in container) vermeld te worden. Voordat de container hier is ben je al gauw een paar weken verder.
Wanneer jullie vragen hebben. Stel ze alsjeblieft. Of ’t gaat over het leven aan boord, of het nou gaat om het ziekenhuis, over Togo. Wat dan ook! Stel ze! Bedankt!
Keep and protect me, O God, for in You I have found refuge, and in You do I put my trust and hide myself. Psalm 16:1
28 Maart 2010 - 15:04
Marga:
pfjoew... wat een verhaal weer meis!!!
ik denk elke dag aan je!!!
love -
28 Maart 2010 - 15:04
Marga:
pfjoew... wat een verhaal weer meis!!!
ik denk elke dag aan je!!!
love -
28 Maart 2010 - 15:08
Elly:
Goed van je om je zorgen met anderen te delen. Geduld en vertrouwen, dat is het wat ik je wens. En bedenk...er is er één die met je meereist.... -
28 Maart 2010 - 15:14
Irene:
Ik ben blij dat je je weer wat lekkerder voelt!
De dingen die je doet en meemaakt kunnen soms best heftig zijn, maar weet dat je het nooit voor niks doet meid!
Je geeft de mensen die je geholpen hebt weer hoop en misschien na veel pijn in de stoel, weer heel wat minder pijn als ze eruit stappen :)
Succes en vooral ook veel plezier nog!
Xx -
28 Maart 2010 - 15:58
Atie:
Lieve Marianne,
Je krijgt het ook allemaal niet cadeau, hè. Sommige mensen doen er een heel leven over om zichzelf te leren kennen. Jij presteert hetzelfde in twee maanden. En dat is heftig. Je valt jezelf tegen- en hopelijk ook mee. Pak die hand maar, die er altijd is.
Zoen van Atie -
28 Maart 2010 - 17:30
Carin Schenk:
Tjonge Marianne,
Wat een verhalen weer. We waren een paar daagjes weg en lazen de verslagen achter elkaar. De vrolijkheid van de vorige mail en de heftigheid van deze mail. Dubbel hè! Ik had idd ook al een keer tegen Henk gezegd: 'k weet niet.... die Justin... 't is net al toen met Marjan, toen ze Ryan ontmoette... steeds kwam die naam weer terug in het verhaal. Zo herkenbaar!!! Prachtig! Leuk hoor meid!! Fijn voor je. Heb je ook een 'eigen' iemand om mee te praten, zeker in situaties die je in deze mail verteld. Maar goed dat niemand m'n gezicht kon zien bij het lezen van alle pijn. Brr... Meid, houd je haaks, we zijn in gedachten bij je! -
28 Maart 2010 - 18:30
Ann:
he lieverd, Justin hadden we natuurlijk al door bij de eerste keer dat je die naam noemde :).
Weet waar je het voor doet, die mensen hebben je echt nodig! Bizarre dingen die op je netvlies staan zeg, maar je krijgt er de kracht voor, vertrouw daar maar op. Je bent er niet alleen!
We denken aan je! Dikke knuffel van ons 3tjes! -
28 Maart 2010 - 19:25
Eveline:
He Marianne!
Mooie psalm! Mooi verhaal! Hou vol!
we denken (altijd) aan je!
groejes, Eveline -
28 Maart 2010 - 19:59
Cobi Mets:
Hoi Marianne,
Fijn voor je dat je Justin hebt onmoet. Het is fijn om iemand te hebben daar. Het is allemaal niet makkelijk voor je. Maar weet dat er altijd iemand bij je is. HIJ wil altijd bij je zijn en er voor je zijn. Weet ook dat er in Zuidland veel mensen aan denken en voor je bidden en voor al die mensen daar.
Gods zegen toegewenst
Groetjes Cobi -
28 Maart 2010 - 20:03
Ellen Leeuwestein:
Hi Marianne,
Leuk dat je me destijds op de mailinglist hebt gezet. Voor mij is het allemaal heel herkenbaar wat je meemaakt en echt...het zal steeds beter gaan. En accepteer dat jij Afrika niet kan veranderen, maar dat Afrika jou zal veranderen! Dat is de les die ik heb mogen leren,dat drong wel pas door toen ik terug was in NL en de heimwee naar Afrika toesloeg, zoals ik dat toen ook in November in mijn allerlaatste blog verwoorde.
Dus zet em op!!
En probeer te genieten.
Groetjes van Ellen van elleninliberia -
28 Maart 2010 - 21:14
Rieneke:
... komt zonneschijn!!!
Al lijkt het soms ver weg en onbereikbaar, na regen komt echt zonneschijn en wat zal die heerlijk zijn!! Het laat je extra genieten van alle mooie dingen in het leven. Onder ander van Justin ;)
Het zal zwaar zijn en ook nog worden maar jij bent sterk en je kunt het zeker aan! Dit is een prachtige ervaring, geniet ervan, voor je het weet ben je thuis, dat wil je toch niet! ;)
liefs Rieneke (ik denk aan je, vind het ontzettend knap dat je dit doet: respect!) -
29 Maart 2010 - 07:43
Erwin B:
Hee, het is zo mooi om te horen hoe je daar groeit... jammer dat het gepaard gaat met groeipijnen! We zullen voor je bidden!
Liefs, Erwin -
29 Maart 2010 - 11:14
Ellen Van Meurs:
hoi marianne
wat heb je het soms moeilijk, maar goed dat je je vertrouwen op God wil blijven houden
en dat loslaten is voor mij ook vaak een strijd, maar als je het eenmaal kan, kun je Gods nabijheid ervaren
groet ellen -
29 Maart 2010 - 14:21
Marjolein:
Lieve Marianne,
Bij ieder verhaal denk ik weer: wat ben je toch een stoere meid!
Je ziet heftige dingen en het valt niet altijd mee, maar toch sla jij je er doorheen.
Je maakt dingen mee om nooit te vergeten.
Heerlijk om die dingen, leuk of minder leuk, te kunnen delen met Justin.
Geniet van hem en alles om je heen!
xx Marjolein.
29 Maart 2010 - 14:55
Stefanie:
pff jeetje zeg, nou meid fijn dat je je weer wat beter voelt.
Tuurlijk denken we aan je! Er gaat geen dag voorbij! :)
Sterkte meis als je het daar soms erg moeilijk heb.
Een dikke kus -
29 Maart 2010 - 17:30
Arend:
Hoi Marianne,
Super bedankt voor je kaart. Ik ben weer uit het ziekenhuis na de operatie en ben beziet herstel. Tegen de tijd dat je terug bent ben ik weer de oude goed?!
Wat een verhaal. Blijf vertrouwen in God hij stuurde jou die kant op. Om jezelf te ontwikkelen en mensen te helpen. We blijven voor je bidden, bedenk dat Hij je naam al kon voor je bestond met al je pijn.
Groetjes Arend -
29 Maart 2010 - 18:11
Géraldine:
Lieve Marianne,
Wat is het goed dat je dit ook met ons deelt! Het is zo herkenbaar (het worstelen en je naar voelen, enz.) Sommige mensen maken zoiets gewoon in hun eigen omgeving mee, anderen op kamers of alleenig in een ver land met een goed doel voor ogen. Weer anderen door hun ziek zijn e/o wat ze meemaken. Afijn het komt allemaal op het zelfde neer: worstelen en in mogen zien dat God met je bezig is. Als je dichtbij Hem blijft zul je later terug kunnen kijken met warme gevoelens.. Nu doet het "kneden" pijn, maar als daar een mooie vaas uitgevormd is ("als klei in de handen van de Pottenbakker"),dan kun je stralen! We blijven voor je bidden!
Liefs,Géraldine
Ook van Jaap Jan, Perry en Manuel -
29 Maart 2010 - 19:12
Karin Nijgh:
hoi marianne
Vanochtend las ik dit gedichtje en moest toen aan jou denken
Als we een leven willen zonder moeilijkheden, herinner ons er dan aan dat eiken sterk worden door tegenwind en dat diamanten ontstaan onder druk.
Hou vol en met die Rijnsburgse topper naast je gaat dat wel lukken!
Groetjes vanuit ons uiendorp
31 Maart 2010 - 10:29
Gerrie:
U was er bij, bij mijn begin
U wijkt niet van mijn zij, nooit ben ik te min
Al heb ik een geheim, dan hebt U het doorzien
Mijn leven wordt geleid, U wilt er in voorzien
U ziet mijn lach en ook mijn traan
En U wilt elke dag, weer achter mij staan
Uw Geest doorgrondt mijn hart, dat heb ik steeds ontdekt
Uw vaderlijke arm heeft mij weer toegedekt
U zult er zijn ook aan het eind
Als al mijn leed en pijn voor eeuwig verdwijnt
Ik dank U daarom God voor daglicht elke keer
Mijn leven is geen lot, ik leef het tot Uw eer
Want U kent mij door en door
En waar ik ga, gaat U mij voor
U hebt mij lief, ik ben Uw kind
U hebt mij altijd al bemind. -
31 Maart 2010 - 12:18
Jacomien:
Hoi Marianne,
Wat maak jij een hoop mee zeg, gelukkig heb je nu jou Justin om eens even mee te kunnen praten.
Groetjes en liefs van je buuv Jacomien. -
31 Maart 2010 - 12:18
Jacomien:
Groetjes en liefs van je buuv Jacomien. -
31 Maart 2010 - 19:26
Nel O:
Hoi Marianne
Wat een ommekeer,God is wel met je bezig, en mooi dat je bij Hem wil schuilen.Liefs -
01 April 2010 - 17:42
Heleen Van De Visser:
God zegen je met moed en kracht en rust in HEM.
Jij bent een dappere meid en God is trots op je,ook al doet je het op een relaxe wijze die bij jou past.
Heeeel veel liefs -
01 April 2010 - 17:46
Heleen:
En nog gefeliciteerd met Justin.
Ik mag het als moeder van michiel nu ook beleven dat hij zijn liefje ontmoet heb op het schip.en bovenal zijn hemelse vader heeft ontmoet!!!!prijs Zijn Naam -
01 April 2010 - 19:50
Anja:
Hoi Marianne
Wat een verhalen weer!
Tjonge jonge!
Ik had even je nieuwtje gemist over Justin. Leuk zeg! Ik gun het je van harte hoor, zo heb je tóch iemand bij wie je je ei kwijt kunt.
Gelukkig heb je, na die zware dagen, gezien dat God je op deze plek heeft gebracht. In gebed spreekt God tot je, door de Bijbel en door mensen. Dat heb je nu wel gezien.
Anja -
02 April 2010 - 09:56
Kirsten:
Hey meid,
Wat een heftig verhaal zeg! Ik heb echt ongelofelijk veel respect voor je dat je dit zo doet, als ik het zo lees denk ik niet dat ik het aan zou kunnen maar jij gaat door ondanks alles!!
Ik vind het echt knap van je en ben blij voor je dat alles nu duidelijker voor je is geworden.
Je bent daarheen gegaan met een taak en als ik het zo lees ga je er alles voor doen om deze taak te volbrengen.
Hou vol meid en natuurlijk blijven wij hier aan je denken!
Xxx Kirsten