Kort verslag - Reisverslag uit Lomé, Togo van Marianne Schep - WaarBenJij.nu Kort verslag - Reisverslag uit Lomé, Togo van Marianne Schep - WaarBenJij.nu

Kort verslag

Door: Marianne

Blijf op de hoogte en volg Marianne

22 Februari 2010 | Togo, Lomé

Hey there,
Even een berichtje over ’t afgelopen weekend en vandaag! Die lange verhalen van mij zijn misschien iets wat overdreven.

Toen na een hilarisch uurtje ‘Doelbewust leven’ met Marianne, ( We zijn al bij dag 6. ’t Is schandalig. We falen! ) hebben we heel stiekem met z’n allen het shirt voor Bethany zitten bekliederen. Nog een laatste keer hebben we met z’n tienen gegeten. We hebben staand in de diningroom keihard het lied ‘Hello, Farewell, Auf Wiedersehen, Goodbye’ van de Sound of Music voor haar lopen zingen. Ontzettend fout!
Daarna hebben we haar op het dock met een grote groep uit staan zwaaien. Ik kende Bethany nog niet zo lang als de rest, maar ook ik vond ’t niet leuk dat ze ging. Bij ’t idee dat ik over vier maanden ook afscheid moet gaan nemen werd ik misselijk. Nog even niet doen dus..
Hoe vervelend het ook was. Er zou binnen een uur een nieuwe kamergenoot op de stoep staan en hoewel onze kamer veel weg had van een zwijnenstal moesten we nodig een grote schoonmaakbeurt houden! Ik ben gelijk maar verhuisd naar een ander stapelbed waar ik m’n eigen gedeelte bureautje en iets meer privacy heb door ’t gordijn dat gesloten kan worden.
Na de schoonmaak moest ik me naar de diningroom haasten want de auto’s met de nieuwe crew zou aankomen. Inclusief Johan. We hebben met een grote groep hem verwelkomt! Met allerlei soorten taart hebben we én zijn thuiskomt én Maren’s verjaardag gevierd. ’t Was onwijs gezellig... Tussendoor ben ik, toch een beetje nieuwsgierig, even naar m’n cabin gelopen om te kijken wie m’n nieuwe cabinmate zou zijn. Stephanie, een lieve meid uit de States, die voor drie maanden aan het werk zal gaan in de galley.

Zondags had ik het plan naar een lokale kerk te gaan maar ik besloot lekker met Marianne, Barbara en Roger (Een Amerikaans stel dat hier voor twee jaar aan boord zal leven) en Lisa (Ook een Amerikaanse) naar Palm Beach Hotel te gegaan. Een hotel aan de Beach Road. Chique voor hier, met een heerlijk zwembad op het dakterras, uitzicht voor zee en een briesje!! Hoe goed is dat!?
Van tien uur tot een uur of vier hebben we op een stretcher doorgebracht. Zonnebril op, iPodje in, genietend van een glas verse ananassap.
Tja.. Rough life as a missionary.. ;-)

Toen een ik terug kwam op ’t schip een koude douche gepakt en enthousiast naar de diningroom gerend omdat we eindelijk weer eens gewoon pasta aten, in plaats van de rare maaltijden van de afgelopen week. Ik, en de rest van de mensen op me heen, hebben de hele week op tosti geleefd..

Vandaag begon het dan echt.. Om kwart voor acht verzamelden we en vertrokken naar de kliniek. Een grote groep was ons al voorgegaan. Security, vertalers en de Discovery Channel crew stonden ons op te wachten.. Samen met 150 patienten. Aan de kant van de straat stonden twee lange rijen, van vrouwen en mannen te wachten op hulp. Waarschijnlijk stonden ze daar al wel een tijdje. ’t Was gek om daar met de auto aan te komen en allemaal vragende gezichten op je te hebben gericht. We besloten met ’t team nog even naar de onze lunchruimte te gaan om samen te bidden en te bespreken hoe we het aan gingen pakken. Hoe langer de menigte stond te wachten, hoe luidruchtiger ze werden en dus besloten we aan de slag te gaan. Sieh en Marijke begonnen aan de ene rij patienten en Dag en Gini keken naar de andere groep patienten. Vandaag zouden er nog geen behandelingen uitgevoerd worden en dus gingen ze eerst de rij af om te kijken of er mensen waren met grote zwellingen in het gezicht. Deze patienten kregen gelijk een afsprakenkaartje voor morgen. Zij konden naar huis en zullen morgen terug komen naar de kliniek voor een behandeling. Er waren 100 afsprakenkaartjes die uitgedeeld konden worden. Mensen kregen afhankelijk van de ernst van hun situatie een afsprakenkaartje voor dinsdag of woensdag. Ik kon maar weinig doen, voelde me een beetje nutteloos toe staan kijken omdat er gewoonweg niks te doen was. Op een gegeven moment ben ik langs de rij vrouwen gaan staan, alleen geglimlacht naar de vrouwen die dan na even twijfelen naar me teruglachten af en toe een hand op een schouder gelegd of een aai of de bol van hun kindje aan de hand of op de rug. ’t Was wel indrukwekkend..
Op een gegeven moment waren de afsprakenkaartjes voor dinsdag en woensdag op en moesten we vijftig mensen teleurstellen. Of tenminste.. Wegsturen met de boodschap dat ze donderdag terug mogen komen. ’t Was vervelend dat mee te moeten delen maar ’t was nog vervelender dat sommige vrouwen een rot op reageerden omdat ze van ver kwamen, écht pijn hadden of welke reden dan ook.. Iedereen had pijn, iedereen moest geholpen worden. Wij besloten ons als dental team terug te trekken en lieten de translators het verhaal doen.. Na een half uurtje was het weer stil op de straat waar het kort daar voor nog chaos was.
We kwamen even bij, en besloten toen terug te gaan naar het schip waar we van half elf tot één uur even tijd voor ons zelf hadden. Heerlijk om het schip in de haven te zien liggen en denken: Aaah even thuis! Ik heb de jongens opgezocht en na de lunch zijn we met een groep van tien dayvolunteers terug naar de kliniek gegaan. Deze groep mensen zullen de komende maanden ons team helpen. Elke werkdag zullen zij ons helpen met vertalen bij behandelingen, vertalen bij de receptie en helpen bij sterilisatie. We hebben een tijd in een grote kring gezeten, onszelf voorgesteld en kregen uitleg over wat er van ons verwacht wordt. Daarna hebben we de dayworkers de hele kliniek laten zien en aan het einde van de dag vertrokken we weer richting schip. We hebben het geluk dat ons team dayworkers lekker jong is en dus redelijk goed Engels spreekt. Ik ben benieuwd naar morgen! Jullie horen van me!

Liefs vanuit Lomé!

M’n telefoonnummer van m’n cabin is: 1-954-5386110 Je zult even moeten wachten en dan ’t kamernr in moeten toetsen: 4418

Mijn postadres

(Mee in container aub)

• 23 Februari 2010 - 18:12

Eveline:

Hoi Marianne,

fijn even een wat korter verslag te ontvangen!!! nee, hoor, het is niet zo erg, maar dit leest wat sneller weg. Hier ook alles goed hoor, met regen en zo. Maar goed, je mag best ff genieten, want je zult ongetwijfeld dingen meemaken die wij hier op Sland nooit mee zullen maken. Heel veel liefs en tot horens maar weer.
    Groeten, de monstertjes.

• 23 Februari 2010 - 18:21

Stefan En Stefanie:

he meid!
    hihi je verhaal had ik natuurlijk life al gehoord, maar toch nog leuk om even na te lezen. Je krijgt van Stefan lieve groetjes terug hihi!

Dikke kus van ons!

• 23 Februari 2010 - 18:49

Jeanet:

hoi marianne

inderdaad weer een leuk verslag lekker om te lezen.
    wel sneu voor die mensen die je niet kan helpen kan je je hier niet voorstellen.ik denk dat ons emailadres te lang is ik snap het niet maar hij pak hem niet dus lees het weer via stefanie haar mail zo blijf ik toch op de hoogte.

veel succes verder en liefs van ons Henk en Jeanet

• 24 Februari 2010 - 10:03

Carin:

hoi, hoi,

Had het gisteren ook al 2x geprobeerd, maar de reacties werden niet geplaatst. Nog maar een keer dan. Wat heb je toch weer een snert weekend gehad, haha. Heerlijk hoor zo even genieten, want het zal best wel heftig worden. Wat mij opviel, waarom hebben jullie 's middags al geen mensen geholpen, nu wetende hoeveel er al stonden? Zal trouwens best indrukwekkend geweest zijn toen jullie aan kwamen rijden! Heel veel sterkte voor deze week

• 24 Februari 2010 - 14:14

Aly:

Zeer afwisseld.
    Denk je af en toe niet
    maak ik dit allemaal echt mee? Veel succes met al die mensen die geholpen willen worden.
    Je zal maar veel pijn hebben.
    Liefs Aly

• 24 Februari 2010 - 20:14

Swiss Connection:

We zijn weer bijgelezen na je livebericht van gisteren. Ondertussen hebben jullie er al twee werkdagen opzitten. Wij zijn in Lenk geweest en vandaag op Engstligenalp; lekker zonnig. Nu wat miezersneeuw. We maken het allemaal goed. Tot horens of schrijfs.

Gute Nacht

• 24 Februari 2010 - 22:27

Frans:

Suc6 als je straks ECHT aan de bak mag om de pijn te verlichten. Ben heel benieuwd naar je volgende verhalen.

• 25 Februari 2010 - 15:50

Gerrie:

Wat laat je ons weer gezellig meegenieten. Elke keer als ik je verhalen lees lijkt het of ik er bij ben.
    Heel veel succes met alles wat je nog gaat tegenkomen!
    En blijf genieten van alles want voor je het weet is het weer voorbij!

• 26 Februari 2010 - 13:31

Kirsten:

Hoi Marianne,

Spannend allemaal joh! Het echte werk gaat nu dus beginnen. Weer zoveel nieuwe indrukken..!
    Fantastisch dat je het allemaal zo goed en duidelijk beschrijft :) De foto's zijn ook erg leuk om te zien.
    Ga zo door meid!

Groetjes Kirsten

• 28 Februari 2010 - 10:38

Laura:

Hi Zus!

Hoe is het nu met je? Na een week al je verhalen gemist te hebben, kon ik vanochtend alles weer bijlezen, Leuk!! Ook je foto's van Abraham zijn echt super mooi!

Ik stuur je binnenkort wel een uitgebreid verslag over Adelboden. Wees maar niet bang, alles was nog precies zoals vorig jaaar;)

Kus van je zus!