't Ruime Sop - Reisverslag uit Accra, Ghana van Marianne Schep - WaarBenJij.nu 't Ruime Sop - Reisverslag uit Accra, Ghana van Marianne Schep - WaarBenJij.nu

't Ruime Sop

Door: Marianne

Blijf op de hoogte en volg Marianne

10 Februari 2010 | Ghana, Accra

Dag lieve allemaal,
En toen was het weer een weekje later.. Er is de afgelopen week niet erg veel gebeurd. Het gaat hartstikke goed.. Morgenochtend, rond tien uur, hopen we aan te komen in Lome. Op dit moment varen we ten hoogte van Ghana. Het schip vaart zo’n 250 mile per 24 uur. Dat wil zeggen zo’n 400 km per dag. Na 11 dagen varen is het misschien ook wel weer fijn land te zien. Ik vertelde dat het vorige week maandag zo ontzettend heftig was met de deining. Na die nacht is het echt super rustig geworden. Het water is ontzettend kalm... Je zou bijna een duik nemen! Ik merk dat ik wat gespannen ben. Ik woon alweer zestien dagen aan boord van de Africa Mercy. In Santa Cruz, maar ook boord is alles behoorlijk Westers. Maar morgen, dan ga ik zien waar ik voor kwam.. Spannend.

Ik zal jullie vertellen hoe de afgelopen week was.
Dinsdag, na een middagje blog typen op deck 8 in de zon, en een koele douche.. Kwam ik, laten we zeggen, goed gekleurd de diningroom binnen. ’s Avonds heb ik me weer vermaakt met de jongens met een serie ‘Band of Brothers’. Ja saai he.. Want ook op woensdag heb ik gewerkt, met Marianne gegeten en uiteraard hebben we de laatste afleveringen van de serie zitten bekijken. Donderdag had ik een lekker kort dagje en ’s avonds was er communitymeeting in de International Lounge. Een kerkdienst. Ik werd weer even stilgezet bij ’t feit waarom ik hier ook alweer gekomen was. Na een grote bak ijs na de dienst ben ik in m’n eentje nog even op deck 7 gaan zitten en ben uiteindelijk vroeg m’n bed ingekropen. Dat mocht ook wel! ’t Was ontzettend lang geleden. Elke nacht werd het laat! Vrijdag was ik lekker vrij. Ik heb ontzettend weinig gedaan, was een beetje down en kon het niet eens opbrengen een boek te lezen. Ik heb een groot deel van de dag doorgebracht in de Midships lounge. ’t Was goed zo’n dag te hebben. Tijd genomen om te bedenken wat ik hier doe. Een goed gesprek gehad met Marianne en we besloten vanaf die dag te beginnen aan het boek ‘Doelgericht leven’. Even een half uurtje samen rust nemen, veertig dagen lang. Elke dag om zeven uur. Daarna zouden we lekker een filmpje gaan kijken op m’n laptop. Dus ik heb in de Library een filmpje uitgezocht. We begonnen goed: We hebben in de Crew Galley een waanzinnige milkshake gemaakt en verplaatsten ons naar een rustig plek op deck 7. Het was leuk onze dag te bespreken, even te up daten en een stukje te lezen. We besloten buiten te blijven, en hebben dus ook, met een waanzinnig sterrenhemel boven ons hoofd, naar een ontzettende slechte film zitten kijken. Het was een super fijne avond. Na de film ben ik naar deck acht gegaan en heb ik tot vijf uur ’s ochtends sterren liggen kijken. Prachtig! Die avond begonnen ze met Pirate watch. Je kon je opgeven om ’s nachts een aantal uur wacht te houden. Hoewel piraterij meer voorkomt aan de oostkust van Afrika willen ze toch het zekere voor het onzekere genomen. Ach, de vrijwilligers werden vermaakt, er zijn genoeg mensen die afgelopen nachten hun dekbedden pakten om boven op het deck te slapen. Het is zo ontzettend warm buiten, ook ’s nachts. Dus dat is prima te doen! Zaterdag was ik vrij, heb ik flink uitgeslapen, lekker rond gehangen en na een Noorse pannenkoek geproefd te hebben, en een milkshake te hebben gemaakt zijn we begonnen aan ‘Dag 2’ van ‘Doelgericht leven’, na de heerlijke romantische comedy ‘Raising Helen’ op deck zeven, heb ik weer tot diep in de nacht op deck acht doorgebracht. Alle meiden uit m’n cabin sliepen buiten, maar om vier uur vond ik het wel weer leuk geweest en besloot ik lekker naar bed te gaan. Zondag had ik dienst en droeg ik een pieper bij me. In de weekenden wordt er niks schoongemaakt aan boord, maar mocht er iemand zee ziek zijn, en sommige plekken te smerig zijn voor woorden zijn, dan kon deze poetsvrouw opgepiept worden. Ik heb een rondje gedaan over het schip, heb zichtbare rommel opgeruimd en dat was m’n werkdag. Nou, niet verkeerd! ’s Avonds hadden we communitymeeting wat begon met worship en daarna een preek van één van de Chaplins van het schip. Daarna was er de eerst Dutchie-avond van 2010. Op elke zondagavond na de meeting komen de Nederlanders bij één op deck zeven. Al gauw kwamen Stroopwafels, Hopjes en Nederlandse thee op tafel. Het was gezellig! Op een gegeven moment zat Daniel met z’n gitaar in handen en zongen we met z’n allen Nederlandse Opwekking. Het was echt super relaxed! Heerlijk, je lijkt iedereen al zo lang te kennen! Weer werd het laat..

Gisteren, maandag, verplaatste de hele crew zich, na een ontbijt in de diningroom, naar de International lounge voor een meeting waar we informatie kregen over de aankomende outreach. Toen ik om kwart voor tien blij op stond met het idee dat ’t voorbij was bleek dat de nieuwe crew nog lekker mocht blijven zitten voor een paar presentaties over Togo. En ook vandaag was ’t feest. Van vanmorgen, kwart voor acht, tot vanmiddag half drie hebben we constant zitten luisteren. Ik werd er zo ontzettend melig van, en Marianne en ik moesten elkaar niet aankijken, want zodra we dat deden kregen we de slappe lach. Ben zo blij dat ze er is! We begonnen de dag met een communitymeeting. Een was een Afrikaanse dienst. Wel leuk gedaan! De crewdoctor vertelde iets over Staying Healthy, we kregen informatie over veiligheid, cultuur verschillen en vanmiddag legde Rachel, een Chaplin, ons uit hoe we om moeten gaan met frustraties over cabinmates die niet opruimen, mensen die je was uit de wasmachine gooien, de grootste ergernissen.

Het was ontzettend warm aan boord van ’t schip. Hoe dichterbij we bij Togo komen, hoe benauwder het wordt. De airconditioning stond vandaag niet aan. Je moest echt stil blijven zitten wilde je het zweet niet over je voorhoofd voelen lopen.. ( Gewaarschuwd. Ik zou jullie niet sparen! ) Naar buiten lopen wil je nu niet proberen. Alsof je tegen een muur aanloopt. Dat wordt nog leuk deze vier maanden! Om drie uur werd het hele Housekeeping en Hospitality team verwacht in de International Lounge om die tiptop in orde te maken, omdat morgen, wanneer we aankomen in Lome, er een aantal belangrijke Togolese gasten aan boord voor de AM zullen komen.

Gisteren hebben Marianne en ik constant de slappe lach gehad toen we serieus probeerden te lezen uit ‘Doelbewust leven’. Op een gegeven moment gaven we het op, we konden niet meer stoppen. Vandaag hebben we gespijbeld. Ik was jullie écht een blog verschuldigd en stelde voor een avondje over te slaan. Dus dit worden 40 hele lange dagen. ’t Geef niet, het komt nog wel... Vanavond heb de ontzettend slechte film ‘Robin Hood Man in Tights’. Vanaf nu even geen films meer ben ik bang.
Ik hoorde net, van een voorbijganger, dat we morgenochtend rond achten al aan zullen komen.. ‘k Ga gauw m’n bedje opzoeken. ‘k Moet uiteraard vroeg op om te zien hoe we de haven in zullen varen! Ben ontzettend benieuwd!
Een volgend bericht vanuit de haven dus!

Veel liefs, Mary Ann

Mijn postadres
Mercy Ships Holland
Strevelsweg 700/317
tav.Marianne Schep
3083 AS Rotterdam(Mee in container aub)

P.s. M’n volgende blog komt sneller. Eens per week updaten is voor mij geen goede optie! ’t Is me te lang geleden! Hebben jullie even geluk!

• 10 Februari 2010 - 06:49

Jacobine :

Hey zus,
    Fijn dat je je blog weer even hebt bijgewerkt. Je gaat vast snel wennen aan de warmte!
    Dikke knuffel

• 10 Februari 2010 - 08:10

Carin:

Heel veel sterkte met alle nieuwe indrukken die je vanaf morgen gaat opdoen.

• 10 Februari 2010 - 08:26

Atie:

Dag Marianne,

Hier hebben we weer een pak sneeuw te pakken. Wat een verschil.'t Zal vreemd zijn weer vaste grond onder de voeten te hebben. Alle goeds in Togo.
    Hartelijke groet van Atie

• 10 Februari 2010 - 08:47

Nico:

Ik was inderdaad het blijste met het ps’je, zou bijna leesafkikverschijnselenkrijgen.
    Ben je wel voorzichtig met het in de zon zitten, jij met je blonde haartjes. Zon maakt meer kapot dan je beseft!!! Het was dus een weekje relaxen voordat het werk gaat beginnen. Die 40 dagen doelgericht leven is ook een geweldig goed iets. Samen met een ander, legt er nog iets meer druk op om het te blijven doen enzo, leer je daar zeer veel van.
    Ik weet uit alle verhalen hoe prachtig die sterrenhemel boven Afrika is, het spijt me altijd zo erg dat ik dat nooit zal zien. Vroeger kon ik het hier nog redelijk zien, maar dat is nu volledig over. Kijken naar de grootheid van het heelal is zo indrukwekkend en het bepaald je zo bij de grootheid van God!
    Werkze voor vandaag en tot de volgende mail plus reactie. Lieve groet, Nico

• 10 Februari 2010 - 11:37

Cobi Mets:

Hoi Marianne,

FIjn om weer een verhaal van je te krijgen. We werden al ongerust omdat we niets van je hoorde. Lijkt me erg leuk zo met z'n allen aan boord. Heel veel sterkte de komende tijd. Er zal best van alles op je af komen. Weet dat we aan je denken en voor je bidden.

Groetjes uit een wit Sland

Cobi

• 10 Februari 2010 - 12:32

Marc Mansens:

Leuke update weer! Klinkt als een lekker rustig weekje. Maar nu gaat het werkende leven dus beginnen. Succes daarmee!

• 10 Februari 2010 - 13:31

Gerrie:

Een erg gezellig verhaal heb je er van gemaakt!
    Heerlijk om te lezen!
    Veel succes de komende tijd als je zeebenen weer vaste grond voelen en je heel andere indrukken krijgt dan je nu hebt!

Succes met alles

• 10 Februari 2010 - 14:23

Laura:

Hee zus,
    Leuk joh, elke nacht naar de sterrenhemel kijken! Afgelopen week geen dolfijnen gezien?

Het was idd afzien,een hele week geen blog van je;) Ik ben benieuwd naar je volgende blog!

Succes de komende week, met alle nieuwe indrukken. Je kunt het!

Dikke kus!

• 10 Februari 2010 - 15:12

Aly:

Gezellig en interessant je blog te lezen.
    Veel plezier als je in Togo bent.
    Lieve groetjes

• 10 Februari 2010 - 16:15

De Caspertjes:

Hi Marianne,
    super dat je aan het 40-dagen boek begonnen bent (wij doen er al 4 jaar over :) Spannend nu het echte werk er aan komt maar ook heel gaaf want daar ga je tenslotte voor.
    Zet m op! We kijken nu al uit naar je volgende blog! Liefs 5 keer caspers

• 10 Februari 2010 - 17:33

Jeanine Wolters:

Hoi Marianne,

Wat een leuke verhalen schrijf je!! Ben iedere keer weer erg benieuwd naar je nieuwe verhaal! Fijn dat je het zo goed naar je zin hebt en een leuke vriendin aan boord heb. Heel veel succes straks aan de wal.

Groetjes vanuit een wit en koud s'land
    Jeanine Wolters

• 10 Februari 2010 - 18:14

Eveline:

Hoi Marianne!!
    fijn weer wat van je te horen, ik las dat ik niet de enige ben met leesafkickverschijnselen (mooi woord!). Ben zo benieuwd hoe het aan land is! Heel veel succes en geniet!!!!!
    Groeten, de monstertjes

ps Maureen gaat een spreekbeurt houden over Mercy Ships! wordt vervolgd!

• 10 Februari 2010 - 21:38

Ann:

Hoi lieverd,
    Heel veel plezier nog met de laatste slechte films voordat je echt 'aan de bak' moet!

Ben je al een beetje ingewerkt over alle gevallen die je gaat zien en hoe je die zelf echt moet beoordelen in het dental team? Of is het gebleven bij de eerste instructie en zie je de rest pas daar? Moet je meteen alleen aan het werk of doe je dingen samen?

Liefs!

• 10 Februari 2010 - 22:18

Els Oechies:

Hoi Marianne, leuke blog's schrijf je.Gelukkig heb je een lieve vriendin aan boord en kunnen jullie elkaar een beetje steunen in goede tijden en in slechte tijden.Vroeg mij af of ze er ook maisbrood hebben?Ha,ha,gaat er een lichtje branden?
    Groetjes Els Oechies(v.d. bakker)

• 11 Februari 2010 - 16:25

Stefanie:

hey meid!

zo dat is zeker een omschakeling ja als het opeens zo warm is, hier nog best koud, wel lekker als het hier ook weer wat warmer wordt!
    Wat leuk ook joh zon Nederlandse avond, kan me voorstellen dat dat even heerlijk is met allemaal Nederlanders.

Je volgende verhaal kan je ons inderdaad vertellen hoe het werken als tandartsassistente je bevalt daar, zal best even anders zijn denk!

nou doeg meisje!

XXXX

• 11 Februari 2010 - 19:06

Arjan Ottens:

Hey Marianne!

Wat leuk om je verhalen eens te lezen, je zult er wel veel beleven.
    Ik hoorde van m'n vader dat je vader vorige week zondag nog preekte in Westerbork. Het kwam vanavond ineens in me op dat je inmiddels was vertrokken richting Togo, dus heb ik je verhalen gelezen.

Wat betreft die warmte daar, hier is het tegen overgestelde haha (-2 overdag en s'nachts -6). Het mag van mij wel weer voorjaar worden!

Verder gaat het in Nederland ook allemaal goed. Zit momenteel weer in Dronten. Morgen nog een dagje school en daarna weer richting Westerbork.

Succes daar, en ik hou je site in de gaten.

Liefs Arjan

• 11 Februari 2010 - 23:05

Harry:

Lieve Marianne,

Zag ik google earth dat er maar 1 haven was in Lome en dat ongeveer op 5 minuten lopen een lekker zwembad bij hotel Sarakawa is. Plekje om af te koelen?
    Succes Harry

• 12 Februari 2010 - 17:56

Henny De Haan:

Deze week ben ik begonnen met je verhaal te lezen, het is wel veel.Daar ben ik wel even zoet mee.Sterkte nu het echte werk begint.

• 12 Februari 2010 - 19:05

Ireen:

Hey meis,

haha, wat een sauna joh! Hoop dat je gauw aklimatiseert! :D
    Veel succes, want nu gaat het écht beginnen hihi. Geniet ervan meid!

Xx

• 13 Februari 2010 - 13:15

Mourien:

Hoi Marianne,

Leuk om je verhalen zo te lezen!! Zo te horen heb je het naar je zin! En hoe is het in Togo?? Al een beetje gewend aan de warmte??
    Hier gaat alles goed, zijn vandaag foto's wezen maken voor de trouwkaart..... hopen dat ze gelukt zijn.

Groetjes Mourien

• 13 Februari 2010 - 15:58

Marc Siegers:

Hoi Marianne,

Leuk om jouw reis zo te kunnen volgen!

Die benauwdheid van Afrika komt mij zeer bekend voor. Ik ben voor mijn werk een aantal keer in Angola geweest (voor de kust).

Veel plezier bij jouw avontuur.

Groeten en zegen,

Marc