Ca va bien!
Door: Marianne
Blijf op de hoogte en volg Marianne
14 Maart 2010 | Togo, Lomé
Ik zit op dit moment aan het zwembad van het Mercure Hotel ‘Sarakawa’. Paradijs. Een kwartiertje lopen vanuit de haven. Een prachtig zwembad, groot groen grasveld met mooie palmbomen en heerlijke ligstoelen. Als ik even boven m’ n laptop uit kijk zie ik de zee. Heerlijk...
Zoals je begrijpt: Ik geniet weer.. Ontzettend bedankt voor alle lieve bezorgde reacties en mailtjes. Het is zo fijn dat iedereen zo meeleeft!
Ook iedereen die me kaartjes heeft gestuurd, deze week zijn ze aangekomen. Ook de verlate Valentijnskaarten! Heerlijk! Bedankt!
Deze week ging het een heel stuk beter. Het was een ontzettende drukke week en weer was alles behoorlijk heftig. Ik kon het alleen beter hendelen!
Maandag was het nog even de vraag of we het schip wel mochten verlaten vanwege de verkiezingen. Het was nog te onrustig in de stad en aangezien er vijf jaar geleden rellen zijn geweest waarbij het flink uit de hand is gelopen, wilden ze er zeker van dat het veilig genoeg was voor de crew om het schip af te gaan. Toen we om half acht ’s morgens groen licht kregen van de security, stapten we weer in onze twee Landrovers. We begonnen met een waanzinnig leuke worship-devotion. Het was echt een feestje met onze Afrikaanse dagwerkers. Ook de mensen die beneden op straat in rijen stonden dansten en klapten mee. Een nieuwe screening en we begonnen vol goede moed aan een derde week werken. Tandarts Ruth had ons het weekend verlaten en tandarts Audrey, ook een Britse, kwam ons team voor twee weken versterken.
Ik heb weer de meest bizarre zwellingen gezien, een vrouw die zo verzwakt was door HIV met flink ontstoken tandvlees die we alleen maar konden helpen met een hygiëne afspraak en een kuur antibiotica, doorverwijzen naar een lokaal ziekenhuis en het beste voor haar hopen. Een man die kruipend over de grond ging met beentjes zo dun als mijn polsen, ongelukkige gezichten, maar ook vrolijke gezichtjes, Togolesen met oranje Rabobank-shirts, kinderen dolgelukkig met een ballon, mensen die je ontzettend dankbaar zijn.. Dat maakt dan weer zoveel goed en daar wordt je ook vrolijk van!
Ik heb deze week mijn eerste extractie gedaan!! Het was dan wel een ontzettend losstaande voortand vanwege parodontitis (tandvleesprobleem), piece of cake, maar goed: Ik heb het dan toch een keer een tand getrokken!
Op woensdag en vrijdag was Dag niet in de kliniek. (Woensdag blijven hij en Sandra op het schip om halfjaarlijkse controles te doen bij de crew.) En heb ik twee dagen bij Marijke geassisteerd. Wat ontzettend leuk was! Ik herkende de manier van werken. (Pauline, waar ik in tandartsenpraktijk Bernisse mee werkte studeerde tegelijk met Marijke af.)
Marijke en ik gingen heel wat keren de fout in. Doordat we nu drie talen konden praten, begonnen we af en toe in het Nederlands tegen de vertaler en spraken Engels tegen elkaar. Je weet af en toe gewoon niet meer wat je spreekt!:)
Ik begin te genieten van het werk. Op het moment dat Dag en Emmanuel met een behandeling bezig zijn haal ik een nieuwe patiënt op, zorg dat de patiënt in de stoel zit en begin in het Frans, vraag dan of hij of zij Engels spreekt. Als er dan geantwoord wordt met: “Small small.” ga ik over in gebarentaal. Haha.. Ik ben blij dat er niemand op m’ n vingers staat te kijken! Ik werp een blik in de mond, kijk wat er gedaan moet worden, negen van de tien keer wordt het een extractie of moet er een wortelrestje verwijderd worden, vraag waar de patiënt op dat moment het meest last van heeft, schrijf alles op en leg alles klaar. Als wat ik dan geconstateerd heb ook klopt na goedkeuring van Dag/Marijke geven zij anesthesie en ondertussen probeer ik bij de patiënt op de andere stoel er weer achter te komen wat de klachten zijn. Het is leuk om op deze manier te werken.
Vrijdag was even vervelende dag. Toen ik ’s ochtends bij de receptie aankwam lopen kreeg ik te horen dat de 31 jarige broer van Sieh overleden is. Het gezin van Sieh woont in Liberia en toen ik mijn collega aan het einde van de dag zag was dat hartverscheurend. Het stomme is ook dat zijn broer overleden is aan een ziekte dat in Nederland prima behandeld had kunnen worden. Gelukkig is er de mogelijkheid dat Sieh van de week naar zijn familie kan. Gisteren heb ik hem weer even gesproken en ’t voelt zo machteloos. Je kan niks voor hem betekenen.. ’t Enige wat wij kunnen doen is voor hem en zijn gezin bidden..
Woensdag zijn we met een groep naar een Seaman’s Mission geweest, waar we met een groepje gezellig zijn wezen eten en hebben we zitten brainstormen over twee weekenden weg. We willen een weekend naar Benin, en een weekend naar Ghana. Nu ik in Afrika zit wil ik wat zien ook! Daar horen jullie nog meer over..
Volgende week zullen Laura en Dag vertrekken. We gaan straks even creatief zitten zijn om toch wat leuks te organiseren voor hun vertrek.. Het is echt niet leuk afscheid van hen te moeten nemen..
Deze week krijgen jullie een kort bericht met een nieuwtje. Nou ja.. Nieuwtje!?
Voor vandaag even genoeg! Een fijne zondag allemaal!
Liefs
14 Maart 2010 - 12:09
Jeanet Van Der Kaa:
hoi marianne
wat fijn dat het weer beter met je gaat.
ook als je voor iemand bid dan beteken je wat voor hem hoor dus ook voor Sieh.
sterkte ermee
liefs van ons Henk en Jeanet -
14 Maart 2010 - 12:09
Jacobine:
Hey Zus,
Goed om te horen dat je weer vol positieve energie weer aan de slag bent gegaan. De dingen die je tegenkomt zullen vaak confronterend zijn. Zeker wanneer je weet dat er in Nederland bij tijdige behandeling wel genezing mogelijk is. Je mag dan ook zeker ook fijne uitstapjes organiseren en het land ontdekken. Zet hem op!
Knuffel van je zus -
14 Maart 2010 - 12:28
Cobi Mets:
Hoi Marianne,
Fijn weer iets van je te horen. Fijn dat je het allemaal wat beter aan kan. Weet dat we vanuit Sland aan je denken en voor jou en jullie blijven bidden.
Groetjes Cobi -
14 Maart 2010 - 12:49
Tineke Monster:
Hoi Marianne
We hebben vanaf het begin al je verhalen gevolgd. Ik ben zelf helemaal geen schrijfster, maar het moet er nu toch maar eens van komen. We leven vanaf hier met je mee in zowel de hoogte- als de dieptepunten en hebben veel bewondering voor je. Fijn om te lezen dat het je deze week weer beter is vergaan! We wensen je natuurlijk verder alle goeds toe. toe.
Groetjes, ook van Jasper, Lisanne en Marloes.
Veel liefs, Tineke -
14 Maart 2010 - 13:24
Jeroen R. :
He Marianne,
Goed bezig! Wat een ervaring he, kan ik al ergens foto's zien?
Groet uit Amsterdam (waar ik inmiddels woon, ja ja)
14 Maart 2010 - 13:43
Karin Nijgh:
hoi marianne
ik ben blij dat het weer beter met je gaat. het wordt overigens wel tijd voor dat nieuwtje... het stond n.l. bij ons al in het Contact, bijzonder hoor groetjes vanuit een grijs rijnsburg -
14 Maart 2010 - 15:14
Carin Schenk:
Hoi Marianne,
Gelukkig! Weer positieve berichten. Leuk dat je nu ook zelf dingen mag doen bij de patienten. Spannend. Sterkte weer de komende week. -
14 Maart 2010 - 17:38
Janny Maris:
Hoi Marianne ,fijn dat je er weer tegen kunt!Ik ken het gevoel nog van onze eerste reis naar Indonesie.We hebben een loge voor 3 maanden. Je grote zus! Erg gezellig!
We kletsen wat af!Verder alles goed hier en je krijgt de groeten van alle Borkers.
Liefs Janny. -
14 Maart 2010 - 18:46
Ann:
Hé lieverd,
Je hebt al een aardig ritme ontwikkeld. keep up the good work.
Liefs! -
14 Maart 2010 - 19:00
Anja:
Hallo Marianne
Gelukkig ziet het er deze week weer wat vrolijker uit allemaal.
Ik kan me helemaal voorstellen dat je graag op 'reis' wilt, nu je er toch bent. Daar zul je wel weer hele verhalen over kunnen schrijven. Dat zijn weer andere ervaringen tenslotte.
Nou, we lezen er vást nog wel over! Veel succes weer in je nieuwe werkweek, zonder je collega's Dag en Laura zal het ook vast en zeker lukken hoor! Je kunt nu zelf tenslotte ook al e.e.a. behandelen!
Groetjes weer van
Anja de Hoog -
14 Maart 2010 - 19:05
Laura:
Heey Zussie
Fijn om te horen dat je aan het genieten bent van alles wat je meemaakt! Blijven doen want het is zo bijzonder wat jij allemaal doet voor de mensen daar!
Ik kijk uit naar je volgende bericht(je)!
Kus van je zus -
14 Maart 2010 - 21:56
Heleen Van De Visser:
Hoi marianne
Goed om alles te lezen hoe je het ervaart om voor deze mensen te zorgen.
Wens je een goede tijd daar met goede moed en wijsheid.
Heleen moeder van de techneut Michiel die bij jou op de boot zit. -
14 Maart 2010 - 21:58
Lucienne:
Hey Marianne! Goed om te horen dat je je draai weer gevonden hebt. Ik heb wel je verlate valentijnskaart naar mij gemist... Nja zal wel een foutje van de postbode zijn :p
groetjes uit het altijd zonnige Spijkenisse! -
14 Maart 2010 - 22:28
Krijnie Landman:
Hoi Marianne,
Zo heb je in korte tijd toch al heel veel meegemaakt. Wat leuk dat we dit allemaal kunnen meebeleven.
Geweldig dat je dit allemaal doet.
Heel veel sterkte met alles.
Groetjes van ons,
Krijnie -
15 Maart 2010 - 08:03
Judith:
Heej Marianne,
Hier dan ook een berichtje van mij! Ik probeer zoveel mogelijk verhalen van je te lezen maar het lukt niet om ze allemaal te lezen helaas. Fijn dat je ondertussen je plekje hebt gevonden, in het begin zag je er natuurlijk zo tegen op...
Ook gelijk even een up-date van ons: Bastiaan en ik hebben een huisje gekocht in Zuidland aan de Prins Bernardstraat :) 28 april krijgen we de sleutel. We hebben ondertussen al een keuken bij Nadine gekocht, vloer uitgezocht etc etc. Maar daar (en in de gesprekken met de hypotheekadviseur, notaris etc) gaat zoveel tijd zitten! Vandaar dat ik niet altijd tijd had om alles te lezen.
Geniet van alles wat je daar doet! Het overlijden van zo'n iemand valt natuurlijk zwaar, maar vergeet niet dat je echt onzettend belangrijk en nodig bent voor die mensen daar! Ik vind het knap van je!
xxx
Judith -
15 Maart 2010 - 09:56
'tante' Do :
lieve marianne,
Boeiend, om je berichten te lezen en zo bij je te tijn; pittig en spannend allemaal voor je hoor! Je laat ons heel bijzonder open meeleven met je, veel dank daarvoor! Hou vol meid, met open ogen oren en hart kom je er echt wel! Veel liefs en knuffel van ons drieen in russin/geneve en van jaap die naar je zwaait vanuit Liberia! -
15 Maart 2010 - 11:01
Carin Vd Spijk:
Hoi Marianne,
Goed om te horen dat het wat beter met je gaat en het werk. Ik hoop dat deze verbetering door mag zetten en dat je het allemaal een plaats kan geven.
Ben benieuwd welk nieuws je te vertellen hebt.
Groeten uit een ietwat zonnig Rijnsburg -
16 Maart 2010 - 17:37
Deborah De Jong :
Hoi Marianne,
Goed om te horen dat je het nu wat beter kunt handelen! Je ziet daar echt de heftige gevallen, maar komt ook met een enorme schat aan ervaringen terug!
't blijft onwijs gaaf om je verhalen te lezen, blijven schrijven, hè?!?
Liefs, Deborah
P.S. Errug nieuwsgierig naar je nieuwtje! Je weet wel hoe je mensen laat uitkijken naar je verhalen, een echt cliffhanger! ;-) -
18 Maart 2010 - 19:49
Remco En Mattanja:
Hoi Marianne,
Bedankt voor je kaart!!! echt super lief van je!
We zullen foto´s mailen hoor! vrijgezellenfeest was erg leuk, we hebben het allebei erg naar ons zin gehad.
Leuk om al je verhalen zo te lezen. Je schrijft echt heel leuk! we blijven je volgen via deze site!
Succes nog bij alles!
Liefs Remco en Mattanja. -
20 Maart 2010 - 17:05
Marja Schep:
lieve marianne
Ik hoor van je ouders dat mijn reacties nog nooit zijn aangekomen.
Daarom nu eerst een test.
Binnenkort meer!
Liefs van oma -
22 Maart 2010 - 13:39
Daniel:
Heb ik zo`n mooie blog voor je getypt gisteren, staat ie er nog niet op ;-) -
22 Maart 2010 - 18:41
Leo En Anneke (H14):
Hoi Marianne, goed weer wat van je te horen. Volgens ons gaat het goed met je. Verschillen zullen veel groter zijn dan hier in NL. Probeer om te gaan met het idee dat die mensen die verschillen niet kennen maar hun dagelijks ritme is. Vaak voelen zij er zich goed bij terwijl wij (westerlingen) alleen de grote verschillen zien. Doe wat je kunt doen. Elke traan die je weg kunt halen is moet voor jou een zonnestraal zijn. Na verloop van vele stralen voel je jezelf warm worden. Marianne, het ga je goed en blijf jezelf! We wensen je Gods liefde en vertrouwen toe.